Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ATHENS ENERGY FOROUM :ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

 Κυρίες και κύριοι.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση.

Ευχόμαστε  επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου σας αναμένοντας τα υλικά και τα συμπεράσματα των εργασιών. Θα περιοριστούμε σε κάποιες γενικότερες  σκέψεις και όχι σε αναλυτική παρουσίαση των θέσεών μας.
Βεβαίως, για να αναφερθούμε σε κάποιους τίτλους εισηγήσεων του προγράμματος, έχουμε μεγάλη περιέργεια (εισήγηση κ Μηταράκη) πως μπορεί θα συμβάλει ο ενεργειακός τομέας στην οικονομική ανάπτυξη όταν δεν υπάρχει μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός (ομιλία κ.Τζαβέλα), ούτε καν  βραχυπρόθεσμος, μόνο αποσπασματικές δράσεις (γνωστή περίπτωση οι ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά),
πώς υπηρετείται η ανάπτυξη με την  έκρηξη στα τιμολόγια ρεύματος  και γενικά της ενέργειας, που υπονομεύει και δεν συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, πώς μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων στο  Φ.Α., αλλά και η  διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Έχουμε περιέργεια, γιατί δεν είδαμε τέτοια θαύματα σε καμιά χώρα, ενώ αντίθετα βλέπουμε τη  διάλυση ολόκληρων κοινωνιών, όπως έδειξαν να  πρόσφατα γεγονότα στη Βουλγαρία μετά τις αβάστακτες  ανατιμήσεις.
Η αλλαγή ιδιοκτησίας δεν συνιστά επενδύσεις.


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εισηγήσεις. Τα προβλήματα θεωρούμε απολύτως λογικό να προσεγγίζονται από διαφορετικές πλευρές και μείς φαίνεται εκφράζουμε μια άλλη άποψη, άλλωστε οι πολιτικές που ο καθένας εκφράζει και οι λύσεις που προτείνει και στα θέματα της ενέργειας, όπως και σε όλα τα ζητήματα, διαμορφώνονται σύμφωνα με την ταξική του θέση και συνείδηση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να προσφέρεται στους πολίτες με οικονομικά συμφέροντες όρους και να αποκτιέται με τρόπο που δεν θα βλάπτει το περιβάλλον.

Για τις πολυεθνικές, τις τράπεζες και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους είναι εμπόρευμα και σαν εμπόρευμα εκείνο που μετράει είναι το μέγιστο δυνατό κέρδος, ανεξάρτητα πως αυτό προκύπτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα αυτά, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον της χώρας, την ενεργειακή της αυτάρκεια της, την ορθολογική χρήση της ενέργειας, το δικαίωμα των πολλών σήμερα και το δικαίωμα των μελλοντικών γενεών για παροχή ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία.


Ενεργειακός Σχεδιασμός

Στη σημερινή Ελλάδα των διαδοχικών μνημονίων, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που βιώνουμε και η ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί με βασικό εργαλείο τον ενεργειακό σχεδιασμό. Οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν, αν και σε κάποια φάση κατάλαβαν την αξία του ενεργειακού σχεδιασμού, ιδρύοντας το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) και θεσμοθέτησαν την υποχρέωση να εισάγεται στη Βουλή και να συζητείται ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, στην συνέχεια τον κατήργησαν, αντικαθιστώντας τον από τα σχέδια των ιδιωτικών εταιρειών στο χώρο της ενέργειας. Ο όποιος ενεργειακός σχεδιασμός υπάρχει σήμερα είναι για να  προωθήσει τα συμφέροντα των μεγάλων, εγχώριων και διεθνών, οικονομικών συμφερόντων και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού.


Την ίδια στιγμή, η παντελής έλλειψη ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού και η έλλειψη σαφών κατευθυντήριων αξόνων στην ενεργειακή πολιτική της χώρας έχουμε οδηγηθεί σε αλλοπρόσαλλες αποφάσεις που το μόνο που δείχνουν είναι η έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη, μετατρέποντας έτσι τη χώρα, τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές και τις δημόσιες ενεργειακές επιχειρήσεις σε λεία στα χέρια μεγάλων εγχώριων και πολυεθνικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι με την ισχυρή πίεση των διεθνών κέντρων εγκαταλείφθηκαν, ή βρίσκονται σε στασιμότητα ή ακύρωση, σημαντικά ενεργειακά σχέδια, που είχαν αποφασιστεί στο παρελθόν, όπως π.χ. ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο ΙTGI, ο South Stream. Οι κυβερνώντες εφαρμόζοντας διαφορετικά μέτρα και σταθμά κατά περίπτωση, αναφέρομαι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, καταρρακώνουν κάθε έννοια αντικειμενικής και συμφέρουσας επιλογής, αποδεικνύοντας και στον πιο καλόπιστο ότι η διαπλοκή καλά κρατεί.


Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προτάσσουμε την ανάγκη εκπόνησης εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, με κεντρικούς άξονες,  την ενεργειακή ασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, υπό δημόσιο σχεδιασμό και έλεγχο.

Η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων.


 Οι Δημόσιες επιχειρήσεις υπονομεύονται και ξεπουλιούνται. Η πολιτική της λεγόμενης απελευθέρωσης της αγοράς, για μας της απορρύθμισης της αγοράς ενέργειας, και των ιδιωτικοποιήσεων τα τελευταία 20 χρόνια, έχει οδηγήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε κατάρρευση και κατέστησε τον μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο της Ελλάδας, την ΔΕΗ,  από κερδοφόρο σε ζημιογόνο, παράλληλα έχει εκτινάξει τα τιμολόγια στα ύψη, ενώ με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, διαμορφώνει  σίγουρα κέρδη για ενεργειακές εταιρείες, αλλά και «αεριτζήδες» (ENERGA, HELLAS POWER κ.λπ.).
Η πολιτική αυτή οδήγησε τον  ΛΑΓΗΕ σε έλλειμμα που εκτιμάται στο τέλος του 2012 σε 1δις €. Το υπουργείο δυστυχώς παρακολουθεί αδρανές, ίσως και να επιδιώκει μια κατάρρευση του συστήματος.

Η κατάσταση στη  ΔΕΗ οδηγεί στην χρεοκοπία της, η οποία πιθανόν να εξυπηρετεί και τα σχέδια για την  πώλησή της. Πολλά ακούγονται για καλή και κακή ΔΕΗ. Η επιδιωκόμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ, θα είναι ακόμη ένα δώρο στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους θα έχει αρνητική επίδραση στους καταναλωτές και θα στερήσει τη χώρα από ένα εργαλείο χάραξης μακροχρόνιου σχεδιασμού στο στρατηγικό αυτό τομέα της ενέργειας.

Και ενώ η πολιτική της απορρύθμισης και των ιδιωτικοποιήσεων έχει οδηγήσει όλο το σύστημα σε κρίση, τρόικα και συγκυβέρνηση αποφάσισαν το ολοκληρωτικό ξεπούλημα όλων των βασικών ενεργειακών πυλώνων της χώρας (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ). Η πολιτική αυτή σαν αποτέλεσμα θα έχει να στερηθεί το δημόσιο του ελέγχου των στρατηγικών αυτών ενεργειακών επιχειρήσεων και φορέων, που θα μπορούσαν, με ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, σύγχρονο κι αξιοκρατικό, να συμβάλλουν στην άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Η πώληση των  ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ σε ιδιώτες συνιστά έγκλημα, αν ληφθεί υπόψη η αξία των υποδομών του φυσικού αερίου (δίκτυα αγωγών- εγκαταστάσεις Ρεβυθούσας), ο ρόλος που μπορούν να παίξουν στην οικοδόμηση μιας άλλης ανάπτυξης και ο αναβαθμισμένος γεωπολιτικός τους ρόλος, αν υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενοι αγωγοί Φυσικού Αερίου.

Αυτό όμως που φανερώνει ξεκάθαρα τη μεγάλη υποκρισία της κυβέρνησης είναι ότι, όπως χθες ακούσαμε και σε αυτό το συνέδριο από τον κ. Πρωθυπουργό, στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κέντρο της περιοχής Ακούμε για μεγαλεπήβολα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων και μετατροπής της Ελλάδας σε βασικό κόμβο των ενεργειακών αγωγών που σχεδιάζονται για τη ΝΑ Ευρώπη.

Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζει η κυβέρνηση τέτοια μεγαλεπήβολα, μεγαλοϊδεατικά θα τα χαρακτηρίζαμε εμείς, σχέδια, τη στιγμή που έχει ήδη βάλει μπροστά το πλήρες ξεπούλημα των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ); Πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί η λεγόμενη ενεργειακή διπλωματία και πώς θα αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας στον τομέα της Ενέργειας όταν θα έχει παραδώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα τα βασικά εργαλεία άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής;

Για τα ΕΛΠΕ

Τα ΕΛΠΕ πέρασαν σταδιακά στον όμιλο Λάτση που αντάλλαξε  την ζημιογόνο και προβληματική ΠΕΤΡΟΛΑ με την συμμετοχή του στα ΕΛΠΕ. Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για μίζες στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ευθέως υπό αμφισβήτηση και τη νομιμότητα της σημερινής νέας ιδιωτικοποίησης πριν ολοκληρωθεί ο πλήρης έλεγχος όσων ενεπλάκησαν σε αυτή την αγοραπωλησία στο παρελθόν. Θεωρούμε την απόφαση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης μιας τέτοιας στρατηγικού χαρακτήρα επιχείρησης καταστροφική για το κοινωνικό σύνολο.
Με πενιχρά τα ταμειακά και ουσιαστικά αποτελέσματα, ως προς το κοινωνικό όφελος, από τις ιδιωτικοποιήσεις του παρελθόντος, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στις σημερινές συνθήκες δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που εξυπηρετεί.

Με βάση τα παραπάνω:

Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει σήμερα να μην υλοποιηθούν οι προβλεπόμενες από το Μνημόνιο ιδιωτικοποιήσεις, προτείνοντας μια άλλη πολιτική. Οι δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας που εμείς σχεδιάζουμε δεν έχουν καμία σχέση με τις πελατειακού τύπου επιχειρήσεις του παρελθόντος και τον τρόπο που αυτές διαπλέκονταν με τα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν ξεχνάμε πως ιδιωτικές επιχειρήσεις με την κάλυψη του δημόσιου λυμαίνονταν και κατάτρωγαν σαν βδέλλες εδώ και δεκαετίες, και με το αζημίωτο για τον δικομματισμό, την περιουσία του Ελληνικού Λαού για να φτάσουμε τελικά στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Οι δημόσιες επιχειρήσεις  θα λειτουργούν κάτω από ουσιαστικό κοινωνικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα προάγουν και θα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον. Θα προσπαθήσουμε με ολόπλευρη ενημέρωση της κοινωνίας να αποκρούσουμε μια τέτοια εγκληματική εξέλιξη και σε κάθε περίπτωση αν η κυβέρνηση προχωρήσει δεσμευόμαστε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας δεν υπάρχει περίπτωση οι επιχειρήσεις αυτές στρατηγικής σημασίας να μην επανέλθουν   στον έλεγχο του δημοσίου και της κοινωνίας.

Σχετικά με τις ΑΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των φωτοβολταϊκών αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα στρεβλού σχεδιασμού μιας αγοράς που δομήθηκε χωρίς να γίνει ούτε ο στοιχειώδης υπολογισμός εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων για την πληρωμή των χιλιάδων πολιτών στους οποίους καλλιεργήθηκε το καπιταλιστικό όνειρο. Καταλήξαμε τελικά σε εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως η δευτερογενής αγορά πώλησης αδειών, η άναρχη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών, το πάγωμα εκατοντάδων αδειοδοτημένων μικρών έργων λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, την πριμοδότηση των μεγάλων εγκαταστάσεων, τα πάρκα των εκατοντάδων MW και τα φαραωνικά επενδυτικά σχέδια τύπου «Ήλιος». Η κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την πράσινη ανάπτυξη κατάφεραν να την εκτροχιάσουν εξαπατώντας χιλιάδες συμπολίτες μας που πίστεψαν τα κούφια λόγια τα μεγάλα.
Είμαστε αντίθετοι με την πυρηνική ενέργεια και μας δημιουργείται αρνητική εντύπωση γιατί η Ε.Ε. δεν είναι αντίθετη με την πυρηνική ενέργεια.
Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η εγκατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας και φυσικά να σταματήσουν την λειτουργία τους τα πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας.


Η Μη Χρηματοδότηση

Η μη χρηματοδότηση από τις τράπεζες παραλύει ακόμα και αποδεδειγμένα επικερδείς επενδύσεις στο τομέα της ενέργειας  και οδηγεί δεκάδες επιχειρήσεις σε χρεοκοπία. Η αδυναμία του ΛΑΓΗΕ να πληρώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ, οδηγεί ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας σε χρεοκοπία. Αν δεν παρθούν μέτρα , οι ΑΠΕ για τους μικρούς παραγωγούς τέλειωσαν. Θα υπάρχει πλέον έδαφος μόνο για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και αναρωτιόμαστε μήπως αυτό είναι το ζητούμενο;


ΚΟΥΒΑΡΙ  ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

Η θέσπιση είσπραξης του τέλους ΕΕΤΗΔΕΕ μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ  (χαράτσι), η εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, η υπερβολική πριμοδότηση των ΑΠΕ , η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η επιμονή στην εκποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων, είναι βήματα σε μια κατεύθυνση αποδιοργάνωσης και απορύθμισης της Ενέργειας στην χώρα μας και διαμόρφωσης κερδοφόρου περιβάλλοντος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Ενεργειακή ανεξαρτησία και γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή μας


Μετά από 13 και πλέον χρόνια αδράνειας στα θέματα της Έρευνας υδρογονανθράκων , με μόνη την Αριστερά να θέτει επίμονα το θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι τη βάρβαρη και ασύδοτη εκμετάλλευσή του, βρεθήκαμε ξαφνικά αντιμέτωποι με μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από τους ίδιους κύκλους, που μίλαγαν για «ψωροκώσταινα». Από το η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο φτάσαμε, αν πιστέψουμε τα λεγόμενα στα ΜΜΕ στο  κολυμπάμε στο πετρέλαιο. Βέβαια γεωτρήσεις δεν έχουν γίνει, ώστε να βεβαιωθούμε για την ύπαρξή τους,  η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μας εκκρεμεί, ο Φορέας που υποτίθεται θα εποπτεύει την έρευνα βρίσκεται στα χαρτιά από το 2011. Από την άλλη οι «φίλοι» μας Γερμανοί αξιοποίησαν τα λεγόμενα για να φρενάρουν κούρεμα στο χρέος ώστε να γίνει βιώσιμο. Σε κάθε περίπτωση, η όποια συζήτηση για την αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα πρέπει να ξεκινάει από τη δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού και νομικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την περιβαλλοντική προστασία της χώρας μας. Και επειδή δεν είμαστε τριτοκοσμική χώρα να συνεχίσουμε να έχουμε το μοντέλο αξιοποίησης του Πρίνου. Για το ΣΥΡΙΖΑ το μοντέλο αξιοποίησης πρέπει να είναι εκτός από την περιβαλλοντική προστασία προς όφελος των φτωχών στρωμάτων και των κοινωνικών πολιτικών ακόμη και με συνταγματική αναθεώρηση και ειδική ρύθμιση για το θέμα αυτό.


Εν κατακλείδιΒασική στρατηγική επιδίωξη για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι:

- Η ισχυροποίηση του δημόσιου ενεργειακού τομέα, ο ουσιαστικός δημοκρατικός ενεργειακός σχεδιασμός, η αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα με δημόσιο σχεδιασμό και έλεγχο, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ορθολογική αξιοποίηση των εγχώριων πόρων, η περιβαλλοντική προστασία.

- Η μείωση των εισαγωγών και η πολλαπλότητα των προμηθευτών αποτελεί βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ.

Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης και την προώθηση ενός νέου, κοινωνικά δίκαιου και οικονομικά βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου που θα οδηγήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η συμμετοχή με εισηγήσεις στο FORUM αυτό,  πέρα της κυβέρνησης, υπουργών προηγούμενων κυβερνήσεων, μελών του κοινοβουλίου μας και του Ευρωκοινοβουλίου,   στελεχών δημόσιων φορέων, εκπροσώπων Κομμάτων, διευθυντών επιστημονικών ινστιτούτων, διπλωματών και στελεχών γειτονικών χωρών , αξιωματούχων διαφόρων χωρών, στελεχών ισχυρών ενεργειακών ομίλων, ελληνικών και ξένων, Στελεχών των  σημαντικών αγωγών που βρίσκονται σε εξέλιξη , καθηγητών,   εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων, καθηγητών κλπ  αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδεται στο  θέμα της γνώσης των ενεργειακών θεμάτων στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και της πρόθεσης για δράσεις.
Mε αφορμή λοιπόν αυτό το σημαντικό FORUM, θα θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα που έχει αποδέκτη κυρίως την κυβέρνηση αλλά και την διεθνή κοινότητα και κάθε παράγοντα που επηρεάζει τις εξελίξεις.

Η χώρα μας περνάει τα τελευταία χρόνια μια τραγωδία, που την επέβαλαν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και την αποδέχτηκαν και την υπηρέτησαν οι υποτελείς μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.  Έχοντας ιστορική επίγνωση τι σημαίνουν για την ανθρωπότητα οι ενεργειακές ύλες, και δεν υπονοούμε μόνο ευημερία, αλλά και συγκρούσεις, πολέμους, δυστυχία, θέλουμε να εκπέμψουμε ένα μήνυμα. Ο πλούτος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που κρύβεται στην περιοχή μας μπορεί να αποβεί σε όφελος των λαών της περιοχής και όχι μόνο των πολυεθνικών ομίλων. Το μεγαλύτερο αγαθό είναι η Ειρήνη. Οι τελευταίες  κυβερνήσεις δυστυχώς έδρασαν σε βάρος του ελληνικού λαού και στον κλάδο της  έρευνας υδρογονανθράκων επιδεικνύοντας   απαράδεκτη αδράνεια για 13 περίπου χρόνια. Σήμερα κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι   η όποια δραστηριοποίηση στο μέλλον με στόχο την αξιοποίησή τους πρέπει να συνοδεύεται  με  δράσεις σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον σεβασμός στο περιβάλλον και στο διεθνές δίκαιο που είναι εγγυητής της Ειρήνης και των αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τους γείτονες.

Για την  Ελλάδα του μνημονίου πέρα από εξαγγελίες και βαρύγδουπες δηλώσεις η άσκηση ενεργειακής πολιτικής καθίσταται μέρα με τη μέρα όλο και πιο σύνθετη, πιο δύσκολή πιο εξαρτημένη. Η διεθνής θέση της δυσχεραίνει μέρα με την ημέρα μιας και οι δανειστές επιβάλλουν  και η ανίσχυρη κυβερνητική πλειοψηφία  υλοποιεί.
Δεν υπάρχει κύριοι σύνεδροι ενεργειακή πολιτική και καθημερινά βιώνουμε μια πρωτόγνωρη αντίφαση. Εξαγγελίες περί ενίσχυσης της θέσης της χώρας από τη μια και νομοσχέδια και πολιτικές που οδηγούν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι καταργούνται με νόμο τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαιοειδών προγραμματίζονται ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ ΕΛΠΕ και ΔΕΗ , φέρονται προς κύρωση μνημόνια συνεργασίας με την Τουρκία που θεωρούν τον ITGI σαν επιλεγέντα αγωγό και παράλληλα υπογράφονται συμφωνίες για τον TAP.
Ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, το ποσοτικοποίησε  και ανακοίνωσε και το ύψος των εσόδων για τη χώρα. Και ‘όλα αυτά χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση . Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί. Μιμείται τις εξαγγελίες του πρώην πρωθυπουργού κου Παπανδρέου που προ 5ετίας εξήγγειλε τα ίδια .
Αλλά αρκετά με την κριτική. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό που πράγματι σας ενδιαφέρει είναι τι θα κάνει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια κυβέρνηση που επαγγέλλεται μια διαφορετική πολιτική και που για πολλούς από εσάς είναι ένας μεγάλος άγνωστος την πολιτική του οποίου μαθαίνεται από τα σχόλια των επικριτών του.
Κύριοι
Ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική δε μπορεί να ασκηθεί από μία χώρα που το ΑΕΠ μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Από μια χώρα με τραυματισμένο διεθνές κύρος και με ασταθή εξωτερική πολιτική , διαρκώς μειούμενο ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα που εκποιεί τα βασικά της εργαλεία άσκησης της  ενεργειακής πολιτικής  αγνοώντας την παραγωγική πραγματικότητα . 
Πρώτο λοιπόν μέλημα της κυβέρνησης της Αριστεράς είναι η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει με επαφές  σε παγκόσμιο επίπεδο, δράση ου θα ενταθεί.
Η Ελλάδα σταδιακά θα αναδειχθεί σε αξιόπιστο ισότιμο συνομιλητή με όλες τις χώρες και φυσικά και τις γειτονικές, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού. Για το λόγο αυτό έχουν μεγάλη σημασία οι γεωπολιτικές συμμαχίες και η διεθνής θέση της χώρας .Η οικονομική της δύναμη και η δυνατότητα χάραξης ανεξάρτητης πολιτικής.
Αλλά κύριοι για να καταστεί η χώρα αξιόπιστος συνομιλητής πρέπει να έχει εκπονήσει ενεργειακό οδικό χάρτη με ορίζοντα δεκαετιών. Χάρτη που  θα οδηγεί σε σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, θα μεγιστοποιεί τη χρήση των εγχώριων πρώτων υλών, θα αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό και θα εκμεταλλευτεί  τις   εγκαταστάσεις διύλισης της χώρας και παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ρωτήσετε την κυβέρνηση με ποια εργαλεία και ποιες επιχειρήσεις θα κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο όπως διακηρύσσει,  στην καλύτερη περίπτωση θα εισπράξετε ένα αμήχανο σήκωμα των ώμων. Η κυβέρνηση της Αριστεράς διακηρύσσει απερίφραστα. Η ΕΛΠΕ η ΔΕΗ η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ κάτω από Δημόσιο έλεγχο θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος άσκησης της πολιτικής στην ενέργεια με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετιών.
Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος.
Δε γίνεται κύριοι ενεργειακός κόμβος μια χώρα επειδή περνάει ένας αγωγός φυσικού αερίου. 
Αποτελεί στρατηγική στόχευσή μας η πολυδιάστατη εξωτερική  οικονομική πολιτική, που θα  κινείται στα πλαίσια των ισότιμων σχέσεων και θα αποκρούει απαράδεκτες παρεμβάσεις σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Επίσης θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με χαρά θα ακούσει κάθε καλοπροαίρετη πρόταση που θα βοηθήσει στη βελτίωση του κυβερνητικού ενεργειακού προγράμματος για το όφελος της χώρας, της ανάπτυξης και της αξιοποίησης τόσο των πηγών της χώρας όσο και του ανθρώπινου δυναμικού. Ενέργεια και ανάπτυξη πάνε μαζί, κόστος ενέργειας και κόστος παραγωγής άρα ανταγωνιστική οικονομία είναι αλληλένδετα, αλλά η ενέργεια είναι και κοινωνικό αγαθό   ,  το βίωσαν οι πολίτες της χώρας με το πετρέλαιο θέρμανσης το φετινό χειμώνα με τον πιο σκληρό τρόπο.


Για την ΑΟΖ και τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις σε πρώτη φάση με την Αλβανία, την Ιταλία, την Λιβύη και Αίγυπτο,  ώστε η ανακήρυξη ΑΟΖ να έχει ως επακόλουθο την οριοθέτηση ΑΟΖ, γιατί αλλιώς, μονομερής ανακήρυξη χωρίς τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις για κοινή οριοθέτηση, οδηγούν τις υποθέσεις αυτές στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, διαδικασίες και αποτελέσματα εξαιρετικά αμφίβολα.

Η περίπτωση της Τουρκίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ, πρέπει να σχεδιαστεί έτσι, ώστε, για αυτονόητους λόγους, αφού πρώτα η χώρα μας πρέπει να έχει ολοκληρώσει και να έχει οριοθετήσει με όλες τις άλλες όμορες χώρες ΑΟΖ. Μια τέτοια διπλωματική προσέγγιση θα «αφοπλίσει» το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο τις Τουρκίας σε διεθνή απομόνωση, στην περίπτωση που θα επιλέξει την πολιτική των κανονιοφόρων και της στρατιωτικής ισχύος.
Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε αναγκαία παρότι καθυστερημένη χρονικά τη ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης στον ΟΗΕ για τις απαράδεκτες άδειες έρευνας της Τουρκίας στην προφανέστατα ελληνική υφαλοκρηπίδα του Ανατολικού Αιγαίου. Για να αποφευχθούν, όμως,  κίνδυνοι για τη Ειρήνη απαιτείται ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Επίσης όπως απαιτείται και αποφασιστικότητα και σθένος στην υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών δικαιωμάτων, αυτό πρέπει να συνδυάζεται με τη μέγιστη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σύνεση, ώστε να αποφεύγονται «παγίδες», «προβοκάτσιες» και καμιά φορά εύκολοι πατριδοκάπηλοι τυχοδιωκτισμοί  εσωτερικής κοπής, που έχουν πληρωθεί πανάκριβα στο παρελθόν και ίσως να αποβούν μοιραίοι στο μέλλον.
Όλα όμως τα παραπάνω παραπέμπουν εύλογα σε μια προοδευτική ανατροπή και σε κυβέρνηση της Αριστεράς, αυτό πλέον γίνεται αδήριτη και επιτακτική ανάγκη και για εθνικούς λόγους η οποία θα εφαρμόσει μια ανεξάρτητη ειρηνική και πολυδιάστατη πολιτική που θα αξιοποιεί στη βάση αρχών δυνατότητες, ευκαιρίες και συμπτώσεις συμφερόντων με οποιαδήποτε γειτονική χώρα ή και στρατηγικό ενεργειακό εταίρο που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Αυτή η στρατηγική μπορεί να είναι δύσκολη και εξαιρετικά σύνθετη. Είναι όμως η μόνη άξια λόγος για την υπεράσπιση θεμελιωδών πατριωτικών, δημόσιων, ταξικών και περιφερειακών αξιών επωφελούς συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή μας.


Σας ευχαριστώ!

* Ο Θανάσης Πετράκος είναι Βουλευτής υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής.Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.