Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ 100 ΕΚ. ΣΤΗ Δ.Ε.Η.


''Σχόλιο'' : Ποιος εγγυάται ότι ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ θα εγγυηθεί το δημόσιο συμφέρον στο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας εφ’ όσον διώκεται και ποινικώς για απιστία προς την υπηρεσία με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου; 
Μήπως έχει την κάλυψη των πολιτικών προϊσταμένων του όσο παραμένει στο θώκο αυτό;

Παρά την άσκηση ποινικής δίωξης ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και ο γ.γ. Οικονομικών «Mr. 586 ευρώ» δεν υποβάλλουν καν τις παραιτήσεις τους!



 Του Λουκιανού Κάλλιμπαν
Μείζον πολιτικό ζήτημα προκαλεί στην κυβέρνηση η παρουσία τόσο του κ. Γιώργου Μέργου στη θέση του γ.γ. στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και του κ. Τάκη Αθανασόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ ύστερα από τις διώξεις εναντίον προσώπων που συμμετείχαν στη διοίκηση της ΔΕΗ το 2007 και του νομίμου εκπροσώπου της ΜΕΤΚΑ, του Ομίλου Μυτιληναίου.

Τις διώξεις άσκησε ο εισαγγελέας κ. Αριστείδης Κορέας κατά των προσώπων που συμμετείχαν τότε στη διοίκηση της ΔΕΗ που υπέγραψε το 2007 σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΜΕΤΚΑ για την κατασκευή της Μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.
Εκείνο το διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα στις 6 Φεβρουαρίου 2007 και συμμετείχαν τα εξής πρόσωπα, τα οποία σήμερα διώκονται:
  • Παναγιώτης Αθανασόπουλος (νυν πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ),
  • Νικόλαος Χατζηαργυρίου,
  • Σπυρίδων Ευσταθόπουλος (νυν γ.γ. Βιομηχανίας),
  • Μιχαήλ Κορτέσης,
  • Ευάγγελος Μαγειρος,
  • Γεώργιος Μαρινίδης,
  • Ιωάννης Παναγόπουλος,
  • Ιωάννης Τσαρούχας,
  • Γεώργιος Μέργος (γ.γ. υπουργείου Οικονομικών),
  • Ιωάννης Γιαννίδης,
  • Κωνσταντίνος Μίχαλος (ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ).
Απορίες προκαλεί το γεγονός ότι στους ποινικώς διωκώμενους υπάρχουν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκης Αθανασόπουλος και ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Μέργος, ο οποίος έχει προκαλέσει με τις δηλώσεις, τη συμπεριφορά και την πορεία του σε διάφορα θέσεις του δημοσίου.
Όπως λένε έγκυρες πηγές, το ζήτημα γίνεται πιο περίπλοκο για τους κ.κ. Αθανασόπουλο και Μέργο εξ αιτίας μιας ακόμα υπόθεσης που έχει ζημιώσει τη ΔΕΗ και αφορά στο σκάνδαλο με την κατασκευή του ΑΗΣ Ρόδου, από την οποία η δημόσια επιχείρηση έχει ζημιωθεί κατά 37 εκατ. ευρώ σε πληρωμές και αποζημιώσεις προς την κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με καταγγελίες 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Πλήρης επιβεβαίωση 
Το “Newsbomb.gr” έχει αναδείξει πτυχές αυτής της υπόθεσης που αφορούν κυρίως στη συμμετοχή του κ. Μέργου στη διοίκηση της ΔΕΗ από το 2005 ως το 2011 που εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα, συνδικαλιστές και συνταξιούχοι της ΔΕΗ αντέδρασαν μετά την πρώτη αποκάλυψη της ιστοσελίδας μας ζητώντας την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτηστην υπόθεση.
Ο εισαγγελέας κ. Κορέας άσκησε επίσης ποινική δίωξη εναντίον του νομίμου εκπροσώπου της ΜΕΤΚΑ κ. Ιωάννη Μυτιληναίου, αδελφού του μεγαλοεπιχειρηματία κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου.
Οι διώξεις του αφορούν σε:
 1. Απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί Καταχραστών του Δημοσίου, από την οποία η ζημία της ΔΕΗ υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, για όσους συμμετείχαν στο δ.σ. της Δημόσιας Επιχειρήσεως Ηλεκτρισμού.
 2. Ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη για τον κ. Μυτιληναίο.
Το πολιτικό ζήτημα, ωστόσο, υπάρχει και πρέπει να λυθεί πριν η υπόθεση εξετασθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Γιατί δεν έχουν παραιτηθεί
Πώς και για ποιους λόγους εξακολουθούν να συμμετέχουν σε σημαντικές θέσεις πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες και στοιχεία εμπλοκής σε υποθέσεις οι οποίες προκάλεσαν ζημία στο Δημόσιο.
Ποιος εγγυάται ότι ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ θα εγγυηθεί το δημόσιο συμφέρον στο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας εφ’ όσον διώκεται και ποινικώς για απιστία προς την υπηρεσία με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου; Μήπως έχει την κάλυψη των πολιτικών προϊσταμένων του όσο παραμένει στο θώκο αυτό;
Δεν περιμέναμε να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας ο κ. Γιώργος Μέργος, ωστόσο προκαλεί απορία το γεγονός ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμα η παραίτησή του από τον άμεσο προϊστάμενό του, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα εφ’ όσον υπάρχει η εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τον ΑΗΣ Ρόδου.
Πώς δικαιολογεί ο νυν γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών το θόρυβο που έχει προκαλέσει η συμμετοχή του στο δ.σ. της ΔΕΗ από το 2005 ως το 2009 οπότε τοποθετήθηκε στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες»; Πόσα έχει κοστίσει ο κ. Μέργος στη ΔΕΗ ενώ έχει συναινέσει σε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μια δημόσια επιχείρηση την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός;
Από φιλότιμο και μόνο θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί παραιτήσεις των εμπλεκομένων πριν γίνει το σχετικό ρεπορτάζ του “Newsbomb.gr”. Ίσως το φιλότιμο δεν περισσεύει στην κυβέρνηση και σε στελέχη της, το πολιτικό κόστος όμως θα το επιβαρυνθεί κάποιος άλλος κι είναι εκείνος που θα τεθεί υπό την κρίση της κοινής γνώμης η οποία εξοργίζεται με την ασυδωσία των κρατικοδίαιτων και την προκλητικότητα των καρεκλοκένταυρων. 

newsbomb